Loading...

Faircoin

Τεχνολογία Faircoin
Το FairCoin ένα ψηφιακό νόμισμα, ή εικονικό χρήμα, που βασίζεται σε ένα ομότιμο και  αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγής με προστασία κρυπτογράφησης.
Αυτό αρχικά σημαίνει, ότι δεν είναι ένα ‘χειροπιαστό’ νόμισμα, αλλά ότι όλα  ουσιαστικά λειτουργούν μέσω των υπολογιστών μας και του Διαδικτύου.  Δεύτερον, προστατεύεται με κρυπτογράφηση, εξ ου και το όνομα  “κρυπτονόμισμα”. Αυτός είναι ένας τρόπος για να διασφαλιστεί το σύστημα και οι συναλλαγές μέσω μαθηματικών αλγορίθμων που μετατρέπουν την πληροφορία σε ένα κρυπτογραφημένο μπλοκ, αναγνώσιμο μόνο με το σωστό  κλειδί, διαθέτοντας επίπεδο κρυπτογράφησης που είναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθεί με την τρέχουσα τεχνολογία που γνωρίζουμε.
Τα νομίσματα αυτά δεν είναι στην πραγματικότητα μονάδες, όπως ίσως  νομίζουμε, αλλά κομμάτια πληροφορίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανταλλαγή κλειδιών ασφαλείας που καταγράφονται σε ένα δημόσιο λογιστικό  βιβλίο που ο καθένας μπορεί να δει και να ελέγξει, και το οποία είναι  σχεδόν αδύνατο να παραποιηθεί. Για να το θέσουμε πιο απλά, αυτό που  πραγματικά συμβαίνει όταν δίνεις σε κάποιον άλλο ένα νόμισμα, είναι ότι  υπογράφετε μια συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί σας, μεταφέροντας μια  αξία («νομίσματα») προς το άλλο άτομο. Αυτές οι υπογραφές συναποτελούν αλυσίδες πληροφορίας που επαληθεύονται και επιβεβαιώνονται από μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για  να βεβαιώσουν ότι οι συναλλαγές είναι σωστές.
Όσο πολύπλοκο κι αν μπορεί να φαίνεται αυτό το σύστημα, είναι πραγματικά πολύ απλό, και πλέον έχουν αναπτυχθεί αρκετές τεχνολογίες που καθιστούν μια πληρωμή με κρυπτονομίσματα τόσο εύκολη όσο και μία πληρωμή που γίνεται με πιστωτική κάρτα και κωδικό PIN.
Οικονομία Faircoin
Η καινοτομία και η κύρια διαφορά των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα κοινά κεντρικοποιημένα χρήματα, κατά πρώτο λόγο, είναι ότι τα κρυπτονομίσματα ούτε αποθηκεύονται ούτε ελέγχονται από κάποια κεντρική  τράπεζα ή κράτος. Σε αυτό το σύστημα, εσείς κατέχετε όλα τα χρήματά σας, και το σύστημα είναι ασφαλές χάρη στην ομότιμη τεχνολογία Peer2Peer. Δεύτερον, η παραχάραξη είναι προς το παρόν ανέφικτη.
Έτσι, τα κρυπτονομίσματα μάς  προσφέρουν ανοσία από παρεμβολές και το χειρισμό των κεντρικών τραπεζών και μας επιστρέφει την ελευθερία της οικονομικής μας διαχείρισης.
Το  FairCoin είναι το κρυπτονόμισμα που ο FairCoop επέλεξε ώστε να  στηρίξει νομισματικά τη δημιουργία του νέου της οικονομικού συστήματος. Εκτός από τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν σε άλλα σημεία, είναι ένα  κρυπτονόμισμα με χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο για την αποταμίευση χρημάτων με πολύ χαμηλό οικολογικό κόστος, επειδή δεν είναι απαραίτητη η δαπάνη ενέργειας για εξόρυξη (mining). Το FairCoin ξεκίνησε  διανέμοντας 50 εκατομμύρια νομίσματα. Από τότε, υπήρξε ένα μικρό  ποσοστό αύξησης μέσω της αποταμίευσης, ώστε να φτάσει σήμερα στα 52  εκατομμύρια περίπου. Η   επέκταση των αγορών συναλλάγματος είχε πάντα αντίκτυπο στην αγοραστική  δύναμη των πολιτών παγκοσμίως, με σοβαρές συνέπειες όπως η φτωχοποίηση,  το φθηνό εργατικό δυναμικό και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Ο  λόγος για αυτό δεν ήταν μόνο η ανισορροπία του εμπορίου, αλλά και οι  κερδοσκοπικές  κινήσεις που τείνουν να ωφελούν τους πλούσιους. Γνωρίζοντας αυτό, το σχέδιό μας είναι να αποκαταστήσουμε στο μεγαλύτερο  δυνατό επίπεδο την παγκόσμια οικονομική δικαιοσύνη, χρησιμοποιώντας κάτι  που συνήθως  αντιτίθεται στον παγκόσμιο Νότο: τους όρους της αγοράς  (προσφορά και  ζήτηση). Εν ολίγοις, όπως λέμε στo FairCoop, το θέμα  είναι να  χακάρεις την αγορά ξένου συναλλάγματος με την εισαγωγή του ιού της  συνεργασίας ως εργαλείο για την παγκόσμια οικονομική δικαιοσύνη. Για το σκοπό αυτό, σε αυτή την  πρώτη φάση, θα προωθήσουμε τη ζήτηση της αγοράς για FairCoin μέσω συνεργατικών εγχειρημάτων.
Προωθούμε  το FairCoin ως μια επιλογή για ηθική αποταμίευση, η οποία διευκολύνεται  από τις πολλαπλές υπηρεσίες που το καθιστούν ένα χρήσιμο εργαλείο.  Ενισχύει τις πρωτοβουλίες που εργάζονται με στόχο την οικονομική  ενδυνάμωση των ενεργών υποκειμένων της κοινωνικής αλλαγής.
Για  να γίνει κατανοητό το σχέδιό μας, είναι ουσιαστικό να γνωρίζουμε τις  ιδιότητες του  νομίσματος. Τα νομίσματα γενικά έχουν διαφορετικές  λειτουργίες, μεταξύ των οποίων  οι πιο γνωστές είναι:
  • Μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών.
  • Αποταμιευτική αξία
  • Τιμή αναφοράς (σε ένα σύστημα τιμών)
Μέσα από αυτές τις λειτουργίες, το νόμισμα συμβάλλει στην επίτευξη σημαντικών αναγκών της οικονομίας. Για παράδειγμα, η λειτουργία του ως  ‘αποταμιευτική αξία’ είναι το κλειδί για τη χρήση του χρήματος ως  κεφάλαιο. Οι οικονομολόγοι συνήθως σχεδιάζουν οικονομικά συστήματα που προσπαθούν με ένα ενιαίο νόμισμα να εκπληρώσουν όλες τις λειτουργίες ταυτόχρονα. Στην περίπτωση των κρατικών νομισμάτων, το επίσημο τραπεζικό  σύστημα προσφέρεται ως ο μοναδικός μηχανισμός που μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο αποταμίευσης, χάρη στους τόκους, δεδομένου ότι η  αξία των νομισμάτων αυτών υποτιμάται με την πάροδο του χρόνου, λόγω  του πληθωρισμού. Επίσης, οι τράπεζες, όλο και περισσότερο, αναγκάζουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυά τους προκειμένου να έχουν  πρόσβαση στο χρήμα ως μέσο “ανταλλαγής  αγαθών και υπηρεσιών”. Στην περίπτωση των κοινωνικών και εναλλακτικών νομισμάτων, οι μέχρι τώρα  υπάρχουσες δράσεις έχουν γενικά επιτύχει τους σκοπούς τους σε διάφορους βαθμούς σχετικά με τη λειτουργία τους ως “μέσα ανταλλαγής”, αλλά με την αξία τους να αναφέρεται σε σχέση με ένα κρατικό νόμισμα, έχουν επίσης πέσει θύματα του ίδιου πληθωρισμού όπως τα νομίσματα στα οποία αναφέρονται (με εξαίρεση, ίσως, τις περιπτώσεις των τραπεζών  χρόνου).
Στο FairCoop στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από νομίσματα και εργαλεία, που θα έχουν συμπληρωματικούς ρόλους αντί να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε ένα νόμισμα που να ταιριάζει σε όλες τις ανάγκες μας.
Περισσότερες πληροφορίες:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *