Loading...

Στέγαση

Το είδος της στέγασης που επιθυμούμε
Η πρόταση μας αποσκοπεί στην αποκατάσταση της συλλογικής και κοινοτικής στέγασης, σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, ως μια μετάβαση στον τρόπο μετεγκατάστασης πληθυσμού.  Χρειάζεται να υπερβούμε το θεσμό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και να  επαναφέρουμε  τη κοινόχρηστη στέγασης, μέσω της κολεκτιβοποίησης, ώστε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες στέγασης που αντιμετωπίζουμε. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναπτύξουμε ένα μοντέλο στέγασης που θα λειτουργεί και θα εγγυάται το δικαίωμα χρήσης, ενάντια στην κερδοσκοπία και την εμπορευματοποίησης της στέγασης. 
Γραφείο Στέγασης
Μια γειτονιά, μια τοπική ένωση, ένα κοινοτικό κέντρο, ένα γραφείο για τα κοινωνικά δικαιώματα ή ακόμα και ένα βαν στο δρόμο, μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για διαμοιρασμό χώρων στέγασης.Προκειμένου όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το ζήτημα, πρέπει να το αναλύσουμε σε όλη του την πολυπλοκότητα:Αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία των καταστάσεων, των  προσωπικών επιθυμιών αλλά και την προδιάθεση της πρόσβασης στη στέγαση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έτσι λοιπόν, το Γραφείο Στέγασης, πρέπει να έχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων όπως:
  • Κατάληψη: Χρήση εγκαταλελειμμένων ή αχρησιμοποίητων ιδιοκτησιών. Όλο και περισσότερες καταλήψεις προκύπτουν όταν τα δικαστήρια αποφασίζουν την έξωση και με τη σειρά τους οι πληγέντες αποφασίζουν να καταλάβουν την κατοικία για να εμποδίσουν την αναγκαστική έξωση που συντελείται εποπτευόμενη από το κράτος. Η κατάληψη, ως εκ τούτου, αποτελεί μια άμεση πρακτική οικειοποίησης, χωρίς μεσάζοντες και με αυξημένη κοινωνική υποστήριξη.
  • Εκχώρηση Σύμβασης:Συμφωνία μεταξύ του μισθωτή και του ενοικιαστή με σκοπό ο τελευταίος να απολαμβάνει τη χρήση του ακινήτου -χωρίς κόστος ενοικίασης- με αντάλλαγμα τη συντήρησή του.
  • Αγρομίσθωση: Συμφωνία εκχώρησης ακινήτων (σε αγροτική ή αστική περιοχή), με αντάλλαγμα τη συντήρηση, την αποκατάσταση ή την παραγωγή προϊόντων.
  • Αυτοκατασκευή και βιο-κατασκευή: Κατασκευή κατοικιών με τη χρήση τοπικών πρώτων υλών, εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
  • Αυτάρκη τροχόσπιτα ( κινητή κατοικία): Εναλλακτικής στέγασηςπου επιτρέπει το συνδυασμό μιας νομαδικής ζωής με την κατοίκηση μακράς διαρκείας που ενισχύει δυναμικά την αυτάρκεια.
  •  Μετεγκατάσταση πληθυσμού: Ανάκτηση της ζωής στην ύπαιθρο μέσω της κατάληψης εγκαταλελειμμένων και παρατημένων κτημάτων ή ακόμη χρησιμοποιώντας άλλα μέσα νόμιμης πρόσβασης σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Κοινωνική Στέγαση: Ο συνεταιρισμός θα μπορούσε  επίσης να παρέχει στήριξη σε όσους έχουν πληγεί από το θεσμό της υποθήκης, παρέχοντάς τους νομικές υπηρεσίες, με σκοπό την καθυστέρηση της κατάσχεσης του διαμερίσματος από την τράπεζα  ή την αποτροπή της.  Τέλος, μακροπρόθεσμα ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει απόθεμα κατοικιών το οποίο θα εκχωρεί για χρήση στα μέλη του.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *