Loading...
Uncategorised

2η Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά στο Ηράκλειο Κρήτης

Μια ακόμη «Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά» οργανώθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο πάρκο Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή παραγωγών και αλληλέγγυων που στηρίζουν το εγχείρημα αυτό. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία και την εμπέδωση της λαϊκής προέρχεται από τον Ολοκληρωμένο Συνεταιρισμό Ηρακλείου, μια προσπάθεια που στοχεύει στη δικτύωση και στην ενίσχυση των επιμέρους εγχειρημάτων αυτο-διαχείρισης με στόχο την υπέρβαση του συστημικού, συγκεντρωτικού και καταπιεστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας μας.

market_161105_1Αν και μόλις η 2η διοργάνωση ήταν εμφανές σε όλους μας ότι αυτή η λαϊκή ήρθε να καλύψει μια πραγματική ανάγκη, τόσο των παραγωγών όσο και του κόσμου που στάθηκε να γνωρίσει και να συζητήσει μαζί μας. Αντίστοιχα, τα προϊόντα που προσφέρονταν ήταν πολλά και ποικίλα, όπως και οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρκετές. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία για μια φορά ακόμη να χρησιμοποιήσουμε τα εναλλακτικά νομίσματα (Κουκί και FairCoin) στην πράξη, ενδυναμώνοντας την κοινή μας προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας τοπικής (αλλά και ευρύτερης) αλληλέγγυας οικονομίας.

market_161105_2Ο σκοπός της Αυτόνομης Λαϊκής όμως είναι πολυδιάστατος και δεν περιορίζεται μόνο στις συναλλαγές μεταξύ μας ή στην παραγωγική διαδικασία. Φυσικά πρώτο μέλημα είναι να πετύχουμε τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών με τους όρους που εξυπηρετούν το κοινό μας συμφέρον και όχι την κερδοσκοπία ορισμένων, επαναφέροντας στο επίκεντρο την πραγματική αξία χρήσης αυτών και όχι την πλασματικά διαμορφωμένη από τη σύγχρονες συνθήκες εκμετάλλευσης και ανταγωνισμού. Έτσι, προσπαθούμε να αναδείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες της “αγοράς”, της απεριόριστης και ασύδοτης ανάπτυξης ενάντια σε κάθε έννοια αξιοπρέπειας και βιωσιμότητας του ανθρώπου, αντιπροτείνοντας ένα τοπικό και συνεργατικό μοντέλο κάλυψης των αναγκών μας, με γνώμονα την απο-ανάπτυξη και την αυτάρκεια. Παράλληλα προβάλλουμε τα ζητήματα της οικολογικής και δίκαιης παραγωγής, της έμπιστης και συνεργατικής σχέσης, όπως και τις αξίες της ισότιμης συμμετοχής, της συλλογικής διαμόρφωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων

market_161105_3Όλα αυτά οικοδομούνται μέσα σε έναν ανοικτό χώρο συνδιαμόρφωσης και μέσω μιας αμεσο-δημοκρατικής συμμετοχικής διαδικασίας, που προσβλέπει να φέρει κοντά όλο και περισσότερο κόσμο. Μαζί θα ενδυναμώσουμε και θα καθορίσουμε την πορεία του εγχειρήματος προσβλέποντας στην αλλαγή νοοτροπίας και στάσης, αφενός εμάς των ίδιων και εν συνεχεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή και η κοινωνική μετάβαση την οποία προσδοκούμε βασίζεται κυρίως στη δημιουργία συλλογικών διαδικασιών και συνεννόησης μεταξύ μας, απαραίτητα συστατικά που θα μας βοηθήσουν να αντιπαλέψουμε τη σύγχρονη αποξένωση και τον ατομισμό.

market_161105_4Κάνοντας αυτά πράξη, η Αυτόνομη Λαϊκή έκλεισε με την ανοικτή συνέλευση όσων συμμετείχαν, η οποία καθορίζει τους όρους λειτουργίας, τους στόχους της και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο. Στη συγκεκριμένη συνέλευση, αφού κάναμε αποτίμηση της διαδικασίας και επισημάναμε τυχόν ζητήματα που πρέπει να βελτιωθούν, αποφασίσαμε η λαϊκή να διοργανώνεται κάθε 2ο Σάββατο του μήνα, στο ίδιο μέρος, ώστε να αποκτήσει μια μόνιμη παρουσία και βάση στη συνείδησή περισσότερου κόσμου. Θέλουμε άμεσα να επεκταθεί σε περισσότερους παραγωγούς, να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα διατιθέμενα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να καλύπτουμε με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερες από τις ανάγκες μας. Πολλά περισσότερα θέματα τέθηκαν προς συζήτηση και προβληματισμό, αλλά ο χρόνος ήταν λίγος για να τα διαπραγματευτούμε. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ακόμη συνελεύσεις και πολλά περισσότερα ζητήματα στα οποία θα καλεστούμε να απαντήσουμε, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας τη λαϊκή αγορά που οραματιζόμαστε.

Σας καλούμε να συμμετέχετε κι εσείς με τη σειρά σας, να γνωρίσετε από κοντά το νέο αυτό εγχείρημα του Ο.Σ.Η., να εμπλουτίσετε και να συνεισφέρετε στην επέκτασή του.

Γνωρίστε περισσότερα http://heraklion.cooperativas.gr/

Επικοινωνήστε μαζί μας heraklion@cooperativas.gr

Σας περιμένουμε στην επόμενη Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά,
το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο πάρκο Γεωργιάδη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *