Loading...

Το Σχολείο της Καθημερινής Επανάστασης σας καλεί στις πρώτες εκδηλώσεις μάθησης

Eχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι στις τελευταίες συνελεύσεις της πρωτοβουλίας για ένα αυτο-οργανωμένο σχολείο ολοκληρωμένης συνεργασίας αποφασίστηκε το όνομα του εγχειρήματος καθώς και οι πρώτες δραστηριότητες μάθησης που θα αποτελέσουν μέρος της εναρκτήριας περιόδου του εγχειρήματος.
Οι πρώτες δραστηριότητες μάθησης συνδιοργανώνονται με το Lambda Space, το Hackerspace της Θεσσαλονίκης, με θέμα τις τεχνολογίες ελεύθερου λογισμικού και θα πραγματοποιηθούν στο Lambda Space, Ίωνος Δραγούμη 39, 6ος όροφος, την Παρασκευή 7 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. 
Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ανοιχτές προς όλους/ες και δεν απαιτούν κάποια τεχνική γνώση. 
Το Σχολείο της Καθημερινής Επανάστασης όπως ονομάσαμε το εγχείρημα, θα είναι ένας ανοιχτός και ελεύθερος χώρος διάδοσης της θεωρητικής γνώσης και εκμάθησης εμπειριών που θα ήταν χρήσιμες σε άτομα και συλλογικότητες για να δημιουργήσουν ή να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας, των κοινών, αυτοδιαχείρισης και βιωσιμότητας. 
Το όνομα που δώσαμε στο εγχείρημα θέλαμε να είναι δημιουργικό αλλά και περιγραφικό, καθώς και να αντανακλά τον χαρακτήρα του που θα βασίζεται στην ανοιχτή συμμετοχή και τη συνεργασία. Το Σχολείο της Καθημερινής Επανάστασης αφήνει τη δυνατότητα στον καθένα/μιά να ονειρευθεί και να εκφράσει πώς φαντάζεται την καθημερινή επανάσταση, υποννοώντας ότι οι διαδικασίες για την κοινωνική αλλαγή αποτελούν καθημερινή πρακτική και αφορούν τόσο το συλλογικό / κοινωνικό επίπεδο, όσο και το ατομικό / προσωπικό. 
To Lambda Space, το hackerspace της Θεσσαλονίκης, είναι ένας χώρος 120μ2 αφιερωμένος στην δημιουργική ενασχόληση με το software και το hardware. Οι τεχνολογικές κοινότητες της πόλης, τα meetups αλλά και μεμονωμένα άτομα έχουν ένα δικό τους χώρο στη Θεσσαλονίκη. 
 
 
Παρακάτω ακολουθεί σύντομη περιγραφή των επερχόμενων εκδηλώσεων:
 
 
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 19:00:
Τρισδιάστατη εκτύπωση και ομότιμη παραγωγή
Σε αυτή την εκδήλωση θα παρουσιαστεί ποιά είναι η κοινωνική προοπτική της λειτουργίας των ομότιμων δομών σε θεωρητική βάση. Ως πρακτικό παράδειγμα, θα παρουσιαστεί η λειτουργία ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή. Στη συνέχεια, θα γίνει συζήτηση για τη σπουδαιότητα αυτών των δομών και το πως μπορούν να οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου τα ομότιμα μέσα παραγωγής θα είναι προσβάσιμα σε όλους/ες.
 
 
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 19:00:
Εισαγωγή στις τεχνολογίες ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού και το κίνημα του ανοικτού κώδικα
Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν οι ιδέες πίσω από το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό και το κίνημα ανοιχτού κώδικα. Θα συζητήσουμε για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων στον χώρο της τεχνολογίας, θα συγκρίνουμε το ανοικτό λογισμικό με αντίστοιχα  ιδιοταγή (“κλειστά”) προγράμματα, πως όλα αυτά επηρεάζουν τον απλό χρήστη και γιατί πρέπει να μας νοιάζουν. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης θα αναφερθούν πολλά παραδείγματα λογισμικού ανοικτού κώδικα και ανοικτών τεχνολογιών για να δούμε πώς ήδη βρίσκονται μέσα στην καθημερινότητά μας αλλά και για να δείξουμε εναλλακτικές σε κοινά ιδιοταγή λογισμικά που ο/η καθένας/μια μπορεί να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει.
Μετά την παρουσίαση δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια διαδεδομένα εργαλεία ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού αλλά και να εγκαταστήσουμε εφαρμογές σε υπολογιστές, οπότε φέρτε τα λάπτοπ σας!
Κατά την διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης μετά και από τις δυο εκδηλώσεις, μπορείτε να μας δώσετε προτάσεις για σεμινάρια ή εργαστήρια που θα σας άρεσε να διοργανωθούν στο κοντινό μέλλον, σχετικά με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *