Loading...

Η αρχή έγινε και συνεχίζουμε…

Η 1η πανελλαδική συνάντηση για την Αλληλέγγυα Οικονομία και τους Ολοκληρωμένους Συνεταιρισμούς αποτέλεσε μια δυνατή εμπειρία και ταυτόχρονα μια πολλά υποσχόμενη αρχή. Περίπου 40 συμμετέχοντες συγκεντρωθήκαμε στο Μουζάκι Καρδίτσας, όπου για 4 ημέρες προσπαθήσαμε να αναλύσουμε τις κοινές μας αγωνίες, να βρούμε τρόπους συνεργασίας μεταξύ μας και να θέσουμε τα θεμέλια για εγχειρήματα και δράσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Μαζί, αν και με αρκετά διαφορετικές καταβολές και ενδιαφέροντα, έχοντας ή μη πρότερη εμπειρία από εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας ή άλλες συνεργατικές δράσεις, καταφέραμε να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, πλην τον δύο κεντρικών πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπως Κέρκυρα, Ηράκλειο και φυσικά την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Άλλωστε ένας από τους λόγους επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την εκδήλωση, ήταν η μεγάλη ποικιλία από συνεργατικά έργα που έχει να επιδείξει, εκ των οποίων αρκετά είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε από κοντά κατά την τελευταία ημέρα.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε όσους βρέθηκαν κοντά μας, κουβαλώντας μαζί τους το βαρύ φορτίο του πρόσφυγα και την αγωνία να χτίσουν τη ζωή τους ξανά. Η συμβολή τους στη διαδικασία υπό αυτές τις συνθήκες βαραίνει σίγουρα περισσότερο, όπως και η δική μας ευθύνη να εντάξουμε και να διαχειριστούμε με ευαισθησία και αλληλεγγύη τα ζητήματα που τους αφορούν, βρισκόμενοι μαζί τους σε ένα εχθρικό και αφιλόξενο ευρωπαϊκό-πολιτικό περιβάλλον.
Όπως είχαμε εξ αρχής δηλώσει, σκοπός μας ήταν να σκιαγραφήσουμε το μονοπάτι που βήμα-βήμα θα μας απομακρύνει από τη σημερινή αντιδημοκρατική και άκρως ανταγωνιστική πραγματικότητα, προσπαθώντας μακροπρόθεσμα να μεταβούμε σε μία δίκαιη και συνεργατική κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων. Το κύριο μέρος λοιπόν της συνάντησης, επικεντρώθηκε στη μεθοδική διαπραγμάτευση 9 θεματικών τομέων που αφορούν καίρια τη ζωή μας, θέλοντας να διερευνήσουμε και να σχεδιάσουμε εγχειρήματα μετάβασης προς μία ολοκληρωμένη μετα-καπιταλιστική πραγματικότητα. Συνεκτική ουσία όλων των επιμέρους θεματικών, θεωρούμε ότι είναι η οικοδόμηση μιας εναλλακτικής οικονομίας με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα λειτουργεί με όρους αμεσο-δημοκρατικούς, ενδυναμώνοντας την οριζόντια και από τα κάτω οργάνωση και δικτύωσή μας. Για τους λόγους αυτούς, η δομή της εκδήλωσης την οποία προτείναμε και υλοποιήσαμε, είχε ως επίκεντρο τη συνεργασία, την ομαδικότητα και τη συμμετοχικότητα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αποτυπώθηκε εμφανώς τόσο στην πρακτική εφαρμογή των επιμέρους θεματικών συζητήσεων και των ολομελειών, όσο και στις τελικές προτάσεις που συν-αποφασίσαμε και καλούμαστε να υλοποιήσουμε μαζί.
Συνολικά οι προτεραιότητες που αποφασίστηκαν να υλοποιηθούν είναι εδώ:
Ενώ στο κεντρικό συνεργατικό pad, μπορείτε να βρείτε όλες της σημειώσεις που αφορούν στις Ολομέλειες, όπως και τις επιμέρους θεματικές συζητήσεις.
Όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρα ένα καλό ξεκίνημα και μια καλή πρώτη ομαδική εργασία, ανθρώπων που αναζητούν και θέλουν να χτίσουν τη νέα αυτή πραγματικότητα. Το κάλεσμα για συμμετοχή και συν-διαμόρφωση όμως είναι συνεχές και ανοικτό σε όλους όσους αισθάνονται παγιδευμένοι στη σύγχρονη πραγματικότητα, αντιλαμβανόμενοι το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο του εξουσιαστικού μηχανισμού που οδηγεί τις εξελίξεις και δημιουργεί οικονομικές κρίσεις απομυζώντας τους κόπους μας. Η δική μας απάντηση δεν μπορεί παρά να έχει ως πυρήνα της τη συνεργασία των ανθρώπων που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους και με αιχμή την αυτο-διαχείριση να πραγματοποιήσουν αυτή τη μεγαλειώδη μετάβαση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο.
Θεωρούμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα· δημιουργήθηκε ένα πρώτο κύτταρο του συνολικότερου οικοσυστήματος που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ελάτε να προχωρήσουμε μαζί στο δρόμο προς την Ολοκληρωμένη Επανάσταση και να συν-δημιουργήσουμε μαζί τον κόσμο που όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε.
Η επικοινωνία μας θα κρατηθεί ζωντανή μέσω των Τοπικών Κόμβων του FairCoop ή των επιμέρους πρωτοβουλιών για Ολοκληρωμένους Συνεταιρισμούς, όπως επίσης και των τόσων άλλων νέων δράσεων που σκοπεύουμε να προκύψουν στην πορεία. Για την προβολή και τη δικτύωση όλων αυτών έχουμε ήδη δημιουργήσει την ιστοσελίδα http://cooperativas.gr/el/ όπου μπορούμε να αναρτούμε τα νέα μας και να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις.
Επιπλέον, η συμμετοχή μας σε αυτή τη ζωντανή και αναπτυσσόμενη κοινότητα μπορεί να γίνει αμεσότερη, ακόμη κι από μακριά, μέσω του διαδικτυακού εργαλείου Telegram (http://telegram.org/ ). Εκεί υπάρχει ήδη η ομάδα FairCoop Greece, με την οποία μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας επαφή. Επικοινωνήστε μαζί μας με e-mail για περισσότερες πληροφορίες στο  info at cooperativas.gr
Καλή αντάμωση!
FairCoop Greece
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *