Loading...
Uncategorised

Βοηθήστε την επανάσταση στη Rojava να τραφεί

Η επανάσταση στη Rojava έγινε ευρέως γνωστή κυρίως μέσω της δημοσιότητας που απέκτησε η μάχη για την υπεράσπιση του Kobane ενάντια στο φασιστικό μόρφωμα του ισλαμικού χαλιφάτου (ISIS). Ήταν μια μεγαλειώδης νίκη, ανθρώπων με διαφορετικές εθνοτικές καταβολές και θρήσκευμα, που τους ενώνει όμως το πάθος για μια ζωή ελεύθερη που θα ορίζεται από τους ίδιους και θα εμπνέεται από ανώτερες αξίες πάντα με επίκεντρο των άνθρωπο και την οικολογία. Ειδικά αν σκεφτούμε το ιστορικο-κοινωνικό παρελθόν της περιοχής, ως μέρος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αλλά και την παρούσα κατάσταση που βιώνουν βρισκόμενοι καθημερινά ανάμεσα σε δύο πολεμοχαρείς συμπληγάδες (Τουρκία-ISIS), καταλαβαίνουμε τον άθλο αυτών των ανθρώπων. Ήδη όσα έχουν πετύχει φαντάζουν θρυλικά στα μάτια και τα αυτιά, τουλάχιστον, όσων από εμάς αναζητούμε τη δική μας διέξοδο και παλεύουμε για για την ανατροπή του καταπιεστικού συστήματος που βιώνουμε. Για όσους πάλι αισθάνονται βολεμένοι στη δυτική κουλτούρα και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πραγματική ευτυχία των ανθρώπων αυτών, αρκεί ένα ζεστό χαμόγελο των μαχητών και μαχητριών στην πρώτη γραμμή του μετώπου, για να τους πείσει ότι κάτι πηγαία ανθρώπινο, αυθεντικό και αληθινά δημιουργικό συμβαίνει εκεί.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις μπορείτε να βρείτε σε πάμπολλα άρθρα  που δημοσιεύονται κατά διαστήματα, όπως αυτά του Γιώργου Κολέμπα που συχνά αναφέρεται στο μοντέλο δημοκρατικής αυτονομίας που έχουν εγκαταστήσει (https://fair.to/QAHdN ) αλλά και τις επιμέρους προσπάθειές τους για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας κ.λπ. (https://cooperativeeconomy.info/ ).
Παράλληλα με την ανάδυση της επανάστασης αυτής το 2013, ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης εμφανίζεται, το οποίο ενδυναμώνεται και διευρύνεται με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο FairCoop, ως παγκόσμιος ζωντανός οργανισμός που απηχεί αντίστοιχες αξίες και ιδανικά, δεν μπορούσε φυσικά να μείνει αμέτοχος, όπως άλλωστε οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε. Με στόχο την παροχή είτε απομακρυσμένης τεχνογνωσίας, είτε άμεσης και επί τόπου βοήθειας συνεργάζεται με την πρωτοβουλία Rojava Plan (http://rojavaplan.com/ ), μια ομάδα που παρακολουθεί στενά τις εκεί εξελίξεις, με μέλη της να βρίσκονται στην περιοχή και να συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή διαμόρφωση της νέας αυτής πραγματικότητας. Πρόσφατα, δημιουργώντας Τοπικό Κόμβο του FairCoop στην περιοχή, κατάφεραν να εισάγουν στην αναδυόμενη αυτή οικονομία την ιδέα του κρυπτονομίσματος FairCoin, διαπραγματευόμενοι τρόπους ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να ανοικοδομήσουν τη ζωή τους που παραμένει αποκλεισμένη -σε μεγάλο βαθμό- από οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια.
Το πλάνο για την ανοικοδόμηση αυτή ξεκινάει από την παροχή της τροφής, θέλοντας να επαναφέρει την αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, μέσω της αειφόρου φυσικής καλλιέργειας. Το καθεστώς Άσαντ κατά τα προηγούμενα χρόνια, είχε εκμεταλλευτεί σε ακραίο βαθμό τις εκτάσεις αυτές επιβάλλοντας εντατικές μονοκαλλιέργειες που οδήγησαν αναπόφευκτα στην σταδιακή υποβάθμισή τους. Τώρα, εν μέσω εμπάργκο από τις γειτονικές-εχθρικές χώρες και των γιγαντιαίων τιμών πώλησης των λιπασμάτων που ζητούν οι λαθρέμποροι λόγω του πολέμου, οι αγρότες της Rojava δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να παράγουν τα δικό τους λίπασμα. Μια διαδικασία κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη για τους αγωνιστές της ελευθερίας, καθώς η αυτονομία και η αυτο-οργάνωση είναι μια συνεχής διαδικασία που περιλαμβάνει καθημερινό αγώνα και αφοσίωση για να πετύχει. Αυτό που σχεδιάζουν είναι να κατασκευάσουν τη δική τους βιοτεχνία παραγωγής οικολογικού λιπάσματος, εκμεταλλευόμενοι τα οικιστικά και άλλα απόβλητα που θα επεξεργάζονται με τη μέθοδο της κομποστοποίησης.
Δημιουργώντας ένα δίκτυο τέτοιων μονάδων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης του τελικού λιπάσματος, υλοποιούν ένα σημαντικό βήμα για τη βιωσιμότητά τους και τη συνέχιση της επανάστασης. Για το λόγο αυτό, εδώ και δύο εβδομάδες ενεργοποιήθηκε μια καμπάνια πληθοχρηματοδότησης (crowdfunding) στην πλατφόρμα CoopFunding (https://coopfunding.net/el/ ), όπου όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση αυτού του ζωτικής σημασίας σχεδίου. Η καμπάνια αυτή θα παραμείνει ενεργή για δύο εβδομάδες ακόμη, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2016, και σας καλούμε όλους να σταθείτε στο πλευρό του μαχόμενου λαού της Rojava. Φυσικά, οι συνεισφορές σας, πέρα από τα συμβατικά νομίσματα, μπορούν να γίνουν και με τη χρήση FairCoin.
Περισσότερες πληροφορίες και σχετικές λεπτομέρειες:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *