Loading...

Πρόσφατα νέα από τον Τοπικό Κόμβο FairCoop του Ηρακλείου Κρήτης

Μετά την πρόσφατη ευκαιρία που είχαμε να φιλοξενήσουμε τη διεθνή συνάντηση του FairCoop το καλοκαίρι που μας πέρασε (Summer Camp 2015), προχωρήσαμε στην απόφασή μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, υλοποιώντας έναν Τοπικό Κόμβο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις δραστηριότητες, τον τρόπο οργάνωσης και τα εργαλεία οικονομικής ανυπακοής που σχεδιάζουν και προσφέρουν. Ειδικότερα, μέσω της παγκόσμιας εβδομάδας προώθησης του κρυπτονομίσματος FairCoin, μπορέσαμε να μάθουμε τη χρήση του στην πράξη και παράλληλα να το προωθήσουμε στην τοπική αγορά, σε αλληλέγγυα καταστήματα, κολλεκτίβες και άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα.

Κατά τους τελευταίους μήνες, τοπικές πολιτικές ομάδες, πρωτοβουλίες και δίκτυα έχουν οργανώσει μία κοινή συνέλευση ώστε να συμπράξουν στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Συνεταιρισμών, προσπαθώντας έτσι να συνδυάσουμε τις πρακτικές ανάγκες με τις κινηματικές διεργασίες. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθορίζοντας το προφίλ, τα σχετικά κείμενα και τις δράσεις μας, τα οποία αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε σε μία ανοικτή εκδήλωση στην πόλη. Εκεί, σε ένα δημόσια αυτο-οργανωμένο χώρο, θα έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε μια αυτόνομη λαϊκή αγορά, μια συλλογική κουζίνα, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουμε στον κόσμο την ιδέα μας για το νέο ολοκληρωμένο οικονομικό σύστημα, με τη χρήση του κρυπτονομίσματος FairCoin και του Δικτύου Ανταλλαγών που αναπτύξαμε.

Αυτή την περίοδο εστιάζουμε σε δύο κυρίως πεδία. Πρώτον, στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, προσπαθώντας αρχικά να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγών, να προασπίσουμε και να προάγουμε το σεβασμό στις αγροτικές εργασίες και τη φύση, όπως επίσης, χρησιμοποιώντας τις συλλογικές μας αποφάσεις, να σχεδιάσουμε ένα δίκαιο δίκτυο παραγωγών και καταναλωτών. Δεύτερον, προσπαθούμε να επεκτείνουμε την πρόσβαση και τη χρήση των εργαλείων οικονομικής ανυπακοής, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων στις τοπικές κοινότητες. Εκτός των εναλλακτικών νομισμάτων αλληλέγγυας οικονομίας που αναφέραμε προηγουμένως, δοκιμάζουμε επίσης τη χρήση μιας νομικής μορφής ως εργαλείο πρακτικής ανυπακοής, βοηθώντας τοπικές κολεκτίβες να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Επιπρόσθετα, σε ευρύτερη κλίμακα ανά την Ελλάδα, κινητοποιούμαστε στην βοήθεια και την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων, όπως επίσης και στην υλοποίηση ελευθεριακών εκπαιδευτικών δομών ανά την επικράτεια.

Αυτές τις μέρες, ως τοπικός κόμβος Ηρακλείου του FairCoop, προγραμματίζουμε να επισκεφτούμε τις άλλες δύο μεγαλύτερες πόλεις του νησιού, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, θέλοντας να μοιραστούμε το ενδιαφέρον μας για τα εργαλεία οικονομικής ανυπακοής που έχουμε στη διάθεσή μας, προωθώντας επίσης το κάλεσμα για την Ολοκληρωμένη Επανάσταση με ένα πιο προσωπικό και άμεσο τρόπο. Θα συναντηθούμε με συνεργατικά εγχειρήματα και κολεκτίβες που ήδη έχουν γνωρίσει το βασικό σχεδιασμό του FairCoop (μετά την πρώτη επαφή που είχαν το καλοκαίρι του 2015), θέλοντας να κρατήσουμε ενεργή την επικοινωνία μεταξύ μας. Επιπλέον, μαζί με τον τοπικό κόμβο της Αθήνας και άλλα άτομα, οργανώνουμε τη 1η πανελλαδική συνάντηση για την Αλληλέγγυα Οικονομία και τους Ολοκληρωμένους Συνεταιρισμούς, που θα γίνει στις 5-6-7-8 Μαΐου στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Τέλος, εκτός των τοπικών ενεργειών, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις του FairCoop σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης. Πιστεύουμε έντονα στην αλληλοτροφοδότηση της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας, οπότε συμμετέχουμε ενεργά στις παγκόσμιες ανοικτές συνελεύσεις, θέλοντας να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας στρατηγική. Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, συνεργαζόμαστε σε διάφορες ομάδες εργασίας, καθώς επίσης μεταφράζουμε όλες τις νέες πληροφορίες και εργαλεία στα Ελληνικά, βοηθώντας έτσι να εξαπλωθούν ευκολότερα σε ακόμη περισσότερο κόσμο. Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε με κάθε δυνατό τρόπο σε όλα τα νέα εργαλεία που σχεδιάζει η παγκόσμια κοινότητα του FairCoop, όπως η πολυαναμενόμενη πλατφόρμα FairMarket, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του κοινού μας οράματος για μια αποκεντρωμένη και πραγματικά δίκαιη οικονομία των ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *